W każdej piekarni trzeba posiadać odpowiedni sprzęt, z pewnością bardzo ważne są komory fermentacyjne, dzięki nim można przeprowadzić proces garowania. Jakość wyrobów piekarniczych z pewnością polega na wielu różnych procesów.
Od przygotowania i wyrobieniu ciasta, aż po wyrośnięcie i ostateczne pieczenie. W komorach fermentacyjnych należy pamiętać o utrzymywaniu właściwej temperatury, wilgotności, oraz o cyrkulacji powietrza. Wszystkie te czynniki składają się na jakość wypieków. Z pewnością automatyczny sprzęt do fermentacji pieczywa oszczędza wiele czasu w stosunku do urządzeń używanych jeszcze kilkanaście lat temu.
Produkowane są ze stali nierdzewnej, dzięki czemu przez wiele lat zachowują jakość jak również są łatwe w czyszczeniu, co w gastronomii jest bardzo ważne. Mogą posiadać dotykowe panele programowania całego procesu, zaawansowanie wielu możliwości zaprogramowania sprawia że obsługa komory jest bardzo łatwa. Wbudowana dmuchawa powietrza może utrzymać stałą cyrkulację powietrza szafce. Komory posiadają także duże szyby w drzwiach dzięki czemu można także kontrolować proces.
W środku ścianek może znajdować się jakiś materiał izolacyjny dzięki czemu komory nie są gorące na zewnątrz. Dzięki temu także ciepło jest utrzymywane w środku co pozwala na jej lepszą kontrolę, wówczas ciasto lepiej będzie rosło.
Oczywiście komory fermentacyjne muszą zachowywane być w czystości nie można dopuścić do powstawania grzyba czy pleśni. Dlatego też dla izolacji może zostać wykorzystana pianka poliuretanowa. Warto także zwrócić uwagę na grubość drzwi, sposób zamocowania szyby. Powinny posiadać system samodomykania, nie możemy dopuścić aby nie zostawić niedomkniętych drzwiczek podczas procesu. Szyby powinny być bezpieczne, najlepiej jeżeli są one klejone warstwowo. W zależności od potrzeb komory mogą zostać wykonane w różnych rozmiarach, przykładowo niektórzy właściciele piekarń mogą posiadać ograniczoną powierzchnię pracy, dlatego też trzeba uwzględniać wielkość pomieszczenia. Mogą także zamienić stare wysłużone modele które posiadały nietypowe wymiary. Mogą być także dostosowane do indywidualnych wózków wsadowych.