Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się nad nauczeniem się czegoś więcej o gotowaniu, możesz czuć się przytłoczony.
Przeglądanie książki kucharskiej lub oglądanie kanału kulinarnego sprawia, że gotowanie wydaje się skomplikowaną nauką. Jednak nauka gotowania nie musi być taka trudna. Postępuj zgodnie z przedstawionymi tutaj wskazówkami, a będziesz na dobrej drodze.Podczas krojenia cebuli trzymaj zapałkę między zębami podczas krojenia. Upewnij się, że zapałka się nie świeci. To powstrzyma piekące oczy i niechciane łzy. Twoje doświadczenie krojenia cebuli będzie przyjemniejsze, jeśli za każdym razem będziesz postępować zgodnie z tą prostą wskazówką.Po ugotowaniu z dużą ilością czosnku, przed umyciem wytrzyj obie ręce o zlew ze stali nierdzewnej. Użyj energicznego szorowania. Pomoże to pozbyć się utrzymującego się na skórze zapachu czosnku. Nie pozostawia zapachu na zlewie ze stali nierdzewnej.Podczas smażenia zawsze dodaj olej z boku patelni. Jeśli zauważysz, że podczas gotowania potrzebujesz więcej oleju na patelni, nigdy nie umieszczaj go na środku. Dodaj go z boku patelni. W ten sposób będzie wystarczająco podgrzany, zanim dotrze do jedzenia.Twoje ciasto może się zepsuć, jeśli proszek do pieczenia jest za stary. W większości przypadków nie pamiętasz, kiedy kupiłeś pudełko, które właśnie znalazłeś w szafce. Nie ryzykuj z tym, przetestuj to.
Wsyp jedną łyżkę proszku do pieczenia do jednej trzeciej szklanki wody.
Jeśli musuje, dobrze jest go użyć. Jeśli nie, wyrzuć to i kup nowe pudełko, ponieważ to, co masz, jest za stare.Nie musisz wychodzić i kupować drogiego sosu do swojego dania. Zamiast tego zachowaj soki, które wytwarza twoje mięso na dnie patelni i użyj ich jako podstawy do dobrego sosu. Jest dużo tańszy i świetnie smakuje. Dostępnych jest wiele różnych przepisów, które wykorzystują ten sok do przygotowania sosu.Kupowanie sosu do makaronu, który zawiera już warzywa, przyprawy, mięso lub ser, to świetny sposób na zaoszczędzenie czasu i pieniędzy podczas gotowania. Do wyboru jest duży wybór i nie będziesz musiał siekać papryki i grzybów ani przyrumieniać wołowiny. Wszystko jest w jednym słoiku — po prostu podgrzej i podawaj z ulubionym makaronem!Kiedy do gotowania używasz drewnianych szaszłyków, moczyć je przez co najmniej pół godziny przed nałożeniem na nie warzyw. Zamoczenie w wodzie zapobiega ich przypaleniu pod wpływem ciepła gotowania. Aby mieć pewność, że jedzenie pozostanie na szpikulcach, użyj dwóch szpikulców zamiast jednego, aby mocno trzymać jedzenie na miejscu.Próbując zrobić wypieki, mniej tuczące, sos jabłkowy jest świetnym składnikiem do wykorzystania. Można go stosować z mieszankami do ciast, brownie, a nawet naleśnikami. Jest to niedrogi sposób na wytwarzanie żywności, która zazwyczaj jest tucząca, zdrowsza i smaczna. Do pieczenia dobrze jest używać niesłodzonego musu jabłkowego.Jeśli twój przepis wymaga płynu, spróbuj użyć czegoś innego niż woda lub mleko. To doda iskry temu zmęczonemu, staremu daniu. Zamiast tego użyj bulionu z kurczaka, bulionu wołowego lub bulionu warzywnego. Zamiast mleka możesz spróbować maślanki, jogurtu lub kwaśnej śmietany. Prosta zmiana, taka jak zmiana płynu w przepisie, może poprawić jakość odżywczą, jednocześnie nadając potrawie zupełnie nowy smak.W tym artykule przedstawiono kilka różnych wskazówek, które pomogą Ci zostać najlepszym kucharzem, jakim możesz być. Jeśli zaczniesz od tej rady i po prostu na niej zaczniesz, zdobędziesz doświadczenie i poczujesz się bardziej komfortowo w kuchni. Już niedługo zaprezentujesz swojej rodzinie nowe dania i smakołyki, które z pewnością zadowolą jej podniebienia.