Moringa oleifera, znana również jako drzewo chrzanowe, jest najczęściej spotykana w Indiach, Pakistanie i Nepalu.
Od stuleci jest stosowana w leczeniu i zapobieganiu chorobom, w tym rakowi, zaparciom, cukrzycy, przewlekłym bólom głowy, zaburzeniom tarczycy, stanom zapalnym, chorobom serca, niedokrwistości, zapaleniu stawów, chorobom układu oddechowego, skóry i trawiennemu. Moringa jest wyjątkowo bogata pod względem składników odżywczych, a jej 100-gramowa porcja zawiera więcej składników odżywczych niż większość pokarmów związanych z wieloma witaminami i minerałami. Moringa, zawierająca ponad 40 silnych przeciwutleniaczy, jest często określana jako panaceum, które jest stosowane w leczeniu wielu chorób. Związki te pomagają chronić organizm przed chorobami i wolnymi rodnikami, zatrzymując je, zanim spowodują uszkodzenie komórek i chorobę. Moringa zawiera również silny hormon roślinny o nazwie zeatyna. Związek ten wpływa na podział komórek i proces starzenia, chroniąc skórę i zwiększając aktywność przeciwutleniającą enzymów zwalczających starzenie. Zeatyna zakłóca wzrost komórek, zmniejsza zanieczyszczenia komórkowe i poprawia ich reakcję na stres oksydacyjny. Ponadto moringa (szczególnie liście) zawiera wysokie stężenie polifenoli, fenoli i flawonoidów, substancji chroniących organizm przed stresem oksydacyjnym.
Twoja wątroba jest odpowiedzialna za odfiltrowywanie toksyn i odpadów w żywności i środowisku, a także za pomoc pęcherzykowi żółciowemu w wytwarzaniu żółci. Jeśli nie jest zdrowa, zaparcia, ataki pęcherzyka żółciowego, stłuszczenie wątroby lub choroby wątroby, zmęczenie i zaburzenia trawienne są bardziej prawdopodobne. Moringa zawiera metioninę, unikalny aminokwas zawierający siarkę, który wspiera szlaki detoksykacyjne i przeciwzapalne. Sproszkowane liście moringa promują również produkcję glutationu, przeciwutleniacza detoksykacyjnego, który przeciwdziała wolnym rodnikom powodującym uszkodzenia w wątrobie. Praktykujący ajurwedę od lat używają moringi do oczyszczania wątroby i organizmu z toksycznych obciążeń z pożywienia, które spożywamy, produktów higienicznych, których używamy, oraz warunków środowiskowych, jak pleśń, smog i kurz.